Legeringer Av Metaller Fra Aluminium Og Bly

Innholdsfortegnelse:

Legeringer Av Metaller Fra Aluminium Og Bly
Legeringer Av Metaller Fra Aluminium Og Bly

Video: Legeringer Av Metaller Fra Aluminium Og Bly

Video: Legeringer Av Metaller Fra Aluminium Og Bly
Video: 4.2.4 Påvisning av metaller og legeringer 2024, Kan
Anonim

En legering er et materiale som inneholder metall og andre stoffer. Ofte er et annet stoff som utgjør legeringen også et metall. Men mange legeringer inneholder ikke-metalliske elementer som kull, silisium, svovel eller bor. Legeringer brukes i forskjellige felt. Det er mange legeringer som inkluderer bly og aluminium.

Legeringer av metaller har lenge vært brukt av mennesker til å lage smykker
Legeringer av metaller har lenge vært brukt av mennesker til å lage smykker

Legeringer med aluminium

En legering av kobber og aluminium inneholder som regel fra to til ti prosent kobber, samt noen andre elementer. Kobber styrker legeringen sterkt og muliggjør for tidlig størkning. Tilsetning av kobber til aluminium kan også svekke duktilitet og korrosjonsbestandighet. Det er en av de vanskeligste legeringene å sveise. Den brukes i romskip, militære kjøretøy og rakettstabilisatorer.

Mangan tilsatt aluminium styrker legeringen og forbedrer størkning, samtidig som det reduserer duktilitet og korrosjonsbestandighet. Denne legeringen har middels hardhet og forblir hard ved høye temperaturer. Legeringen brukes til produksjon av radiatorer, kjøkkenverktøy, klimaanlegg, varmevekslere og rørleggeranlegg.

Når silisium tilsettes aluminium smelter metallet lettere og blir mer fluidisert. Denne legeringen er ikke smeltet. Men med tilsetning av magnesium oppnås et smeltbart metall som er motstandsdyktig mot størkning. Silisiumlegeringer brukes ofte til produksjon av støpegods. Vanligvis er fyllstoffer for sveising og lodding av aluminium laget av slike legeringer.

En legering av aluminium med magnesium og silisium gir et sammensatt silisid (formel Mg2Si). Slike legeringer er lette å stemple og trykke. De brukes til å lage rekkverk, bærende sjakter for lydutstyr, sykkelrammer, stillas, bremser for lastebiler og motorskip.

Totalt er det rundt 400 legeringer med aluminium for smiing og 200 legeringer for støping.

Blylegeringer

Bly har vært kjent for mennesket i veldig lang tid. Dette metallet har høy smidighet, smeltbarhet, elektrisk ledningsevne, fleksibilitet, hardhet. Den kombineres lett i legeringer med andre metaller.

Når antimon tilsettes, oppnås antimonbly. Antimon er vanskeligere enn bly, og derfor blir bly vanskeligere i en legering med den. Antimon bly er tilgjengelig i ark, pressede og støpte former. Antimonbly erstattes ofte av en legering av bly med kalsium. Aluminium ble også tilsatt denne legeringen som en kalsiumstabilisator.

Kulelegeringer inkluderer bly. I tillegg til bly inkluderer de også tinn (5-7%) og antimon (2%).

Bly er tilstede i legeringer med tinn, der det lages smykker til barn, kjøkkenutstyr og servise. Tinnlegeringen inneholder også kobber, antimon, vismut og sølv. Tinn i bly øker legeringenes hardhet, og takket være den kombineres bly lett med stål og kobber.

Det fremstilles ofte en legering av bly med arsen.

Anbefalt: