Er En Diodelampe Fremtiden For Lysteknologi?

Innholdsfortegnelse:

Er En Diodelampe Fremtiden For Lysteknologi?
Er En Diodelampe Fremtiden For Lysteknologi?

Video: Er En Diodelampe Fremtiden For Lysteknologi?

Video: Er En Diodelampe Fremtiden For Lysteknologi?
Video: Самый большой в мире транзистор, диод и конденсатор 2024, Kan
Anonim

Den utstrakte bruken av diodelyskilder får deg til å lure på: vil denne teknologien gi effektiv energisparing i fremtiden, eller vil de høye produktkostnadene ikke la dem bli brukt mye?

LED-striper
LED-striper

LED-lamper har gjort et gjennombrudd innen belysningsteknologi, og gir forbrukerne universelle lyskilder med lavt strømforbruk og nesten ubegrenset levetid. Prinsippet om drift av lysdioder er basert på evnen til visse typer komplekse halvledere til å avgi fotoner når en elektrisk strøm passerer gjennom pn-krysset. Dette skiller fundamentalt en LED fra en glødetråd, som bare avgir lys ved høye temperaturer og har en begrenset ressurs.

Spørsmålet om massebruk av lysdioder for delvis løsning av energikrisen kan ikke besvares utvetydig. På den ene siden brukes nesten halvparten av strømmen i husholdnings- og administrasjonsforbruket på belysning, så en ti ganger reduksjon av dette volumet kan forenkle arbeidet med energibesparende tiltak. På den annen side er produksjonen av lysdioder en ekstremt kompleks og ressurskrevende teknologisk prosess.

Fordeler med lysdioder fremfor konvensjonelle lamper

Utformingen av lysdiodene forutsetter lang levetid for lyskildene. Fraværet av et element som varmer opp til terskelen for stråling i det synlige spekteret, eliminerer tap av energi for dannelsen av varme. Dessuten er lysdioder veldig kompakte, noe som gjør at flere hundre strålere kan plasseres på ett panel, og gir dermed høy lysstyrke. LED-lys kan fungere under alle klimatiske forhold, noe som ikke kan sies om glødelamper og lysstoffkilder. Når det gjelder dekorativ belysning, har lysdioder også en konkret fordel: ved å endre verdien på den tilførte spenningen og strømmen, kan du justere strømmen og fargen på strålingen, noe som er uunnværlig for belyst reklame.

Ulemper med LED-lyskilder

I tillegg til den største ulempen, som er de høye kostnadene for LED-lamper, er de dårligere enn tradisjonelle lyskilder i noen parametere. For eksempel er utslippsspekteret til lysdioder ganske smalt. Lyset genereres med høy oscillasjonsamplitude, slik at selve lyskilden er synlig på lang avstand, men lyser bare et begrenset område. Effektiv varmespredning er også avgjørende for LED-lamper, siden selve lederen under høy temperatur sakte forfaller og mister kvaliteten.

Spørsmålet om storstilt bruk

LED-er kan i prinsippet erstatte tradisjonelle lyskilder, noe som gir betydelige besparelser i energiforbruket. De høye kostnadene er ikke et betydelig motargument. Den mange ganger større levetiden gjør at kostnadene for slike lamper tilsvarer en vanlig lyskilde. Den eneste hindringen er mangelen på masseproduksjon og lav popularitet blant befolkningen, men disse problemene løses over tid.

Anbefalt: