Hva Er RAW I Et Kamera

Innholdsfortegnelse:

Hva Er RAW I Et Kamera
Hva Er RAW I Et Kamera

Video: Hva Er RAW I Et Kamera

Video: Hva Er RAW I Et Kamera
Video: Что такое формат RAW? Зачем нужна CAMERA RAW в Фотошоп? 2024, Kan
Anonim

Mye har endret seg i verden av øyeblikkelig fotografering med overgangen av profesjonelle fotografer til digitalt utstyr. Nå er det ikke behov for å utvikle filmen, noe som skaper spesielle forhold for dette - bare koble kameraet via en USB-kabel til datamaskinen, så kan du skrive ut. Imidlertid skyter virkelig proffer aldri i Jpeg-formatet som er kjent og forståelig for hvilken som helst datamaskin. I løpet av opptaket lagrer de rammer i et annet format - Raw, som gir mye mer informasjon og åpner store muligheter for korreksjon.

Hva er RAW i et kamera
Hva er RAW i et kamera

Forskjellen mellom Raw og Jpeg

Oversatt fra engelsk rå betyr "rå", som er veldig nær sannheten. Jpeg inneholder ferdig informasjon, som automatisk genereres av kameraprogramvaren (det er nok å vise rammen på en standard skjerm). Hvis kameraet tar feil og gjør rammen for mørk eller omvendt, overeksponert, såpeglad eller støyende, er det ingen måte å fikse det. Raw, derimot, "tilgir" feil innstillinger og lar deg utføre den første behandlingen ved hjelp av mye mer sofistikerte programmer. Det er grunnen til at vekten til en Raw-fil er uforlignelig høyere enn den for en lignende Jpeg-ramme.

Rå filinnhold

1. Metadata: opptaksforhold, angi prosesseringsparametere, kameraidentifikasjon;

2. Forhåndsvisning, oftest i Jpeg-format;

3. Data fra matrisen.

Denne filen veier fra 15 megabyte. Avhengig av modell, kan Raw ha følgende utvidelse:.nef,.cr2,.arw.

Rå evner

1. Korrigering av hvitbalanse;

2. Korrigering av eksponering;

3. Korrigering av forvrengning;

4. Fjerne effekten av kromatisk aberrasjon;

5. Metning, skarphet og kontrast.

Det er imidlertid ikke noe håp om at etterbehandling vil forbedre alt. Rammen skal være klar fra starten, fordi ingen risting eller defokus kan korrigeres av programmet.

Rå programmer

Hver DSLR-produsent produserer sin egen programvare som lar deg konvertere Raw til Jpeg eller lagre den i et annet format, for eksempel Psd, for videre behandling i Adobe Photoshop. Ingen selvrespektende profesjonelle vil jobbe med selve Jpeg-filen, siden kvaliteten på bildet bare vil forringes fra tid til annen.

Mange nybegynnerfotografer foretrekker å bruke gratisverktøyene som følger med selve kameraet. Canon Utilities RAW Image Converter fungerer med Canon, Nikon - Nikon Imaging and Capture NX, Sony - Sony RAW Driver.

Når det gjelder universell programvare, er det mest populære Adobe Photoshop Lightroom, det tillater ikke bare å justere selve bildet, men også forberede det for publisering på et bildehotell som er til salgs, og legge til alle nødvendige metadata til det. De som foretrekker å jobbe umiddelbart i Photoshop, bør installere plugin-modulen Adobe Camera RAW, som "oversetter" dette formatet til et språk som redaktøren forstår. Imidlertid har "Lightroom" og "Photoshop" bare en, men en veldig betydelig ulempe - kostnadene.

Anbefalt: